“Kikkehullkirurgi” for tanntrekking!

Bjerke Dyrehospitals seniorveterinær, Fred Hellings, har nylig vært på kurs i Tyskland med tema avanserte teknikker for fjerning av tenner hos hest (Advanced Surgical Dental Extraction Techniques).

Fjerning av en kinntann er et stort og krevende inngrep med risiko for komplikasjoner. Å fjerne tannen ved å trekke den ut istedenfor å banke den ut, reduserer risikoen for komplikasjoner betraktelig, men krever riktig utstyr og kompetanse. Dette utstyret har vi kjøpt inn til Rikstotoklinikken Bjerke.

– Når en tann må fjernes, har det vært vanlig å lage et hull knokkelen over tannroten og banke den ut gjennom dette hullet. Denne teknikken fungerer, men det er betydelig risiko for komplikasjoner fordi man må lage hull i knokkelen og må banke tannen hardt med et stempel som kan skade beinvevet rundt tannen eller kan knuse tannen slik at flere små fragmenter kan sitte igjen i tannhullet, sier Hellings.

Komplikasjoner som kan oppstå er for eksempel bihulebetennelse, kjevebrudd, infeksjon i tannhullet eller operasjonssår som ikke vil gro.

Ved å trekke tannen ut gjennom munnen er det mindre sannsynlig å få disse komplikasjoner siden man ikke trenger å lage et hull i knokkelen.

– Vi prøver derfor alltid å trekke tannen ut gjennom munnen, til tross for at det kan ta betydelig lengre tid med denne metoden. Hesten trenger ikke full narkose men er bedøvet gjennom hele operasjon som kan ta flere timer. I tillegg får hesten smertestillende, sier veterinær Hellings.

Det er ikke alltid mulig å få tak i tannen med tang hvis den for eksempel er brukket. Før måtte vi banke ut disse tennene, men med den nye teknikken øker sjansen for å få disse vanskelige tennene ut gjennom munnen betraktelig.

– Vi lager et lite snitt (<1cm) i kinnet som man får tilgang til tannen gjennom. Tannen kan løsnes gjennom dette hullet, og om nødvendig kan vi bore et hull i tannen for å sette inn en skrue som kan brukes til å dra ut tannen.

Det er nå færre tenner som må bankes ut, som igjen reduserer risikoen for komplikasjoner etterpå. Operasjonen er krevende med tanke på kompetanse, utstyr og tid, slik at det må gjøres på hospitalet.

Fred Hellings, som er en av Norges mest erfarne veterinærer når det gjelder tannhelse på hest, har de siste årene vært på flere kurs for at Rikstotoklinikken Bjerke, skal kunne tilby de beste teknikkene innenfor tannhelse. Klinikken har også hatt jevnlig besøk av internasjonale spesialister på tenner hos hest, både for å behandle pasienter og for å lære opp klinikkens eget personell.

Del denne siden